Annonsering Sommerlyd i Lunden

(Tatt fra Varden, 29. mai 2020, skrevet av Bjørnar Larsen)

Frøydis Grorud med musikervenner, 70 årsmarkering med Guttorm Guttormsen og «skranlekonsert» for de små.

Dette er bare noen få av høydepunktene når kulturlivet tar sommeren tilbake i samarbeid med Ibsenhuset. Etter noen koronastille måneder, er det på tide med liv og røre igjen.

Denne sommer blir utendørs «Sommer i Lunden» for de voksne og «Lørdagsbarn» i Peer Gynt-salen for barn i førskolealder.

– Folk kan bare utsette ferien litt. Her kommer veldig mye av det folk har gått glipp av de siste månedene på grunn av koronaepidemien, lover daglig leder Merete Franz i Kulturhuset i Skien.

Hun kan blant annet by på to telemarkinger som 8. juli tar for seg «Donald Trumps Amerika».

Da kommer NRK-korrespondent Veronica Westhrin og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til Lundeparken ved Ibsenhuset.

Gratulerer med da’n

Ibsenhusets sommersatsing er et samarbeid med Skiensjazzdraget, Litteraturhuset i Skien, «Lørdagsbarn» og saksofonisten Frøydis Grorud.

Skiensjazzdraget sørger for at hele 11 musikere med telemarksbakgrunn inntar scenen under deres «Jazz i Lunden»konserter. Blant disse er Bård Helgerud som kommer sammen med «Live Foyn Friis Kvartett» 18. juni.

Et av sommersesongens store høydepunkt kommer jazzfolket med 25. juni. Da skal man hylle Guttorm Guttormsen som fyller 70 år den 28. juni.

– Han er jazzens gudfar her i Skien og Grenland og konserten blir en hyllest til ham, sier Ragnar Nilssen fra Skiensjazzdraget. Med seg på scenen får Guttorm blant annet sin sønn Håkon Guttormsen på trompet.

Glade musikere

Frøydis Grorud bor nå i Drammen, men er opprinnelig fra Skien. Tidligere i år rakk hun bare noen få konserter i Ibsenhuset med sitt «Frøydis inviterer»-konsept før arrangementene måtte innstilles på grunn av koronaen.

– Det har vært veldig gøy å ringe rundt til andre musikere nå. De blir enormt glade for å kunne spille live igjen, sier Grorud som blant annet skal ha telemarkinger som Torun Eriksen, Per Einar Watle og Thor Erik Fjellvang med seg på scenen i løpet av sommeren.

Skrangling og moro

For barn i førskolealder, byr Lørdagsbarn på sommergøy i Peer Gynt-salen i Ibsenhuset. Hit kommer blant annet «Småting» med Ingrid Nåvik Grønlund, Erik Damberg og André Kassen og det blir turbofest med «Turbotroll».

Her ligger det an til mye barnelatter og mye støy, ikke minst når det blir «skranglekonsert» 27. juni. På grunn av koronaen blir det ikke mulig å lage skrangleinstrumenter i Ibsenhuset denne gangen, men Helle Kasin vet råd:

– Alle barn oppfordres til å lage skrangelinstrumenter hjemme og ta med på konserten!

Følger helserådene

Per nå kan det ikke være mer enn 50 personer tilstede ved arrangement på offentlig sted. Fra 15. juni åpnes det for arrangementer med opptil 200 personer om nedgangen i koronasmitte fortsetter. For de utendørs «Sommer i Lunden»-arrangementene er det en kapasitet på 120 personer ved å følge de nåværende reglene om å holde en avstand på minst 1 meter mellom personer som ikke er i samme husstand.

For å følge helsereglene, selger Ibsenhuset kun 50 billetter til utendørsarrangementene inntil videre, men håper de kan selge de resterende billettene opp til 120 så snart koronarestriksjonene blir lettet noe opp.