Når de døde våkner

(Plateanmeldelse fra Varden, tirsdag 8. september 2009, skrevet av Andreas Soltvedt)

Femten Ibsen-dikt er gitt nytt musikalsk liv. Gjett om det funker.

Lekre låter og arrangementer, stemningssterk diktopplesning i stjerneklassen og Hilde norland Gundersens fløyelsvakre bærende vokal.

HAR TRUFFET BLINK: Frøydis Grorud (f.v.), Espen Gjelstad Gundersen og Hilde Norland Gundersen er sentrale på utgivelsen «Markblomster og potteplanter». Denne uka kan du oppleve konsertversjonen av plata i henholdsvis Ibsenhuset (i kveld), Gullbring kulturanlegg og Siljan kirke. FOTO: REIDAR PEERSEN

En deilig bukett

Denne uka slippes ei skiensprodusert plate som fortjener et stort publikum. «Markblomster og potteplanter» er navnet på albumet som forener lyrikk og musikk på en blendende vakker måte.

MARKBLOMSTER og potteplanter. – Ei gnistrende plate, mener Vardens anmelder.

Tekstmaterialet består av femten dikt signert Henrik Ibsen. Diktene både leses av skuespilleren Dennis Storhøi og synges av Hilde Norland Gundersen. Norland Gundersens ektemann, Espen Gjelstad Gundersen, står for den nylagde musikken sammen med Frøydis Grorud.

Et kobbel med dyktige musikere deltar dessuten på plata det har tatt tre år å realisere. Tiden har vært benyttet godt. Musikken troner lyttedeilig i en variant av viser, pop og jazz. Undertonene er ofte melankolske og stemningsledet av Frøydis Groruds følelsesmektige saksofon.

Det er i det hele tatt en sann nytelse å lytte til denne plata som tilfører nye dimensjoner til Henrik Ibsens utvalgte lyrikk – og som i høyeste grad også kler de samme tekstene.

Som skapt for radioen

Tanken på at salige Ibsen nå også har muligheten til å få seg en radioslager, eller to, sniker seg også kjapt inn. Bare lytt til låtene som «Agnes», «Brente skibe», «En fuglevise» og en drøss andre. Herlig melodiøse saker.

Espen Gjelstad Gundersen, Frøydis Grorud, Hilde Norland Gundersen, Dennis Storhøi med flere – «Markblonster og potteplanter» (Pol Selection/Musikkoperatørene)