Annonsering Sommerlyd i Lunden

(Tatt fra Varden, 29. mai 2020, skrevet av Bjørnar Larsen)

Frøydis Grorud med musikervenner, 70 årsmarkering med Guttorm Guttormsen og «skranlekonsert» for de små.

Dette er bare noen få av høydepunktene når kulturlivet tar sommeren tilbake i samarbeid med Ibsenhuset. Etter noen koronastille måneder, er det på tide med liv og røre igjen.

Denne sommer blir utendørs «Sommer i Lunden» for de voksne og «Lørdagsbarn» i Peer Gynt-salen for barn i førskolealder.

– Folk kan bare utsette ferien litt. Her kommer veldig mye av det folk har gått glipp av de siste månedene på grunn av koronaepidemien, lover daglig leder Merete Franz i Kulturhuset i Skien.

Hun kan blant annet by på to telemarkinger som 8. juli tar for seg «Donald Trumps Amerika».

Da kommer NRK-korrespondent Veronica Westhrin og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til Lundeparken ved Ibsenhuset.

Gratulerer med da’n

Ibsenhusets sommersatsing er et samarbeid med Skiensjazzdraget, Litteraturhuset i Skien, «Lørdagsbarn» og saksofonisten Frøydis Grorud.

Skiensjazzdraget sørger for at hele 11 musikere med telemarksbakgrunn inntar scenen under deres «Jazz i Lunden»konserter. Blant disse er Bård Helgerud som kommer sammen med «Live Foyn Friis Kvartett» 18. juni.

Et av sommersesongens store høydepunkt kommer jazzfolket med 25. juni. Da skal man hylle Guttorm Guttormsen som fyller 70 år den 28. juni.

– Han er jazzens gudfar her i Skien og Grenland og konserten blir en hyllest til ham, sier Ragnar Nilssen fra Skiensjazzdraget. Med seg på scenen får Guttorm blant annet sin sønn Håkon Guttormsen på trompet.

Glade musikere

Frøydis Grorud bor nå i Drammen, men er opprinnelig fra Skien. Tidligere i år rakk hun bare noen få konserter i Ibsenhuset med sitt «Frøydis inviterer»-konsept før arrangementene måtte innstilles på grunn av koronaen.

– Det har vært veldig gøy å ringe rundt til andre musikere nå. De blir enormt glade for å kunne spille live igjen, sier Grorud som blant annet skal ha telemarkinger som Torun Eriksen, Per Einar Watle og Thor Erik Fjellvang med seg på scenen i løpet av sommeren.

Skrangling og moro

For barn i førskolealder, byr Lørdagsbarn på sommergøy i Peer Gynt-salen i Ibsenhuset. Hit kommer blant annet «Småting» med Ingrid Nåvik Grønlund, Erik Damberg og André Kassen og det blir turbofest med «Turbotroll».

Her ligger det an til mye barnelatter og mye støy, ikke minst når det blir «skranglekonsert» 27. juni. På grunn av koronaen blir det ikke mulig å lage skrangleinstrumenter i Ibsenhuset denne gangen, men Helle Kasin vet råd:

– Alle barn oppfordres til å lage skrangelinstrumenter hjemme og ta med på konserten!

Følger helserådene

Per nå kan det ikke være mer enn 50 personer tilstede ved arrangement på offentlig sted. Fra 15. juni åpnes det for arrangementer med opptil 200 personer om nedgangen i koronasmitte fortsetter. For de utendørs «Sommer i Lunden»-arrangementene er det en kapasitet på 120 personer ved å følge de nåværende reglene om å holde en avstand på minst 1 meter mellom personer som ikke er i samme husstand.

For å følge helsereglene, selger Ibsenhuset kun 50 billetter til utendørsarrangementene inntil videre, men håper de kan selge de resterende billettene opp til 120 så snart koronarestriksjonene blir lettet noe opp.

Frøydis Grorud ute med nytt album End of a Beautiful Story

Frøydis Groruds nye album slippes på Jazzland Recordings februar 2020. Sammen med tre eminente musikere har hun spilt inn et svært personlig album med tolv egne komposisjoner, satt i et melodiøst, improvisatorisk og åpent musikalsk landskap. Musikken fremkaller vakre og viltre stemninger, med elementer fra både klassisk, jazz, soul, gospel, brasiliansk og norsk folkemusikk.

Fløytist og saksofonist Frøydis Grorud er en av Norges mest aktive liveartister. I tillegg til å ha vært frontfiguren i livebandet til NRKs Beat for Beat, har hun medvirket på en rekke album, konserter, turnéer og tv-innspillinger. End of a Beautiful Story er hennes 6. soloutgivelse.

Det var i et lite bedehus på Sørlandet, omgitt av gamle instrumenter og møbler fra en svunnen tid, hvor Frøydis og musikerne fant roen og inspirasjonen til å spille inn ny musikk. Disse omgivelsene ga en spesiell lyd og atmosfære til innspillingen der hver musiker fikk stor frihet og rom i det organiske og varme lydbildet.

«Når vi kan være sammen over tid og alle får et personlig eierskap til prosjektet tror jeg vi spiller på vårt aller beste», sier Frøydis.

Personlig og sårbar

Tittelen End of a Beautiful Story ble til da Frøydis opplevde å miste én av sine nærmeste venner mens hun skrev på albumet.

«Livet er skjørt og uforutsigbart, og vi vet lite om hva morgendagen bringer.» Hun fant styrke og trøst i å komponere musikk i denne perioden.

«Musikk er for meg medisin for sjel og sinn og jeg brenner for å uttrykke meg personlig gjennom instrumentene mine.»

Sammen med Torjus Vierli (tangenter), Hermund Nygård (trommer) og Magne Thormodsæter (kontrabass) formet Frøydis musikken til en solid helhet, hvor alle musikerne får frihet til å utfolde seg og sette sitt personlige preg på sluttresultatet.

For høyoppløselige bilder, kjøp av cd-en eller mer informasjon, se her eller kontakt Frøydis her.

For musikkvideoer og nylig opplastede konsertvideoer, se Frøydis’ Youtube-kanal, og abbonér!