Samarbeid

Frøydis har opp igjennom årene spilt konserter og bidratt på innspillinger med utallige artister fra inn- og utlandet. I tillegg opptrer hun også i en rekke faste konstellasjoner, som denne siden gir en oversikt over. Med de fleste har hun vært i platestudio, mens enkelte har kun vært å oppleve live.

Frøydis Grorud Kvartett

Bilde: Morten Bjerk

«I denne musikalske gryta finner vi ingredienser fra klassisk musikk, jazz, soul, gospel og folkemusikk fra både Brasil og vår egen steinrøys. Til sammen har det blitt både vakkert og sterkt. En flott invitasjon til noe som skal komme og et nydelig farvel til en god venn.» Tor Hammerø – Nettavisen, april 2020.

Musikkvideo til Flow (End of a Beautiful Story)

«Hva med litt jazz? Det er en sjanger som det kanskje ikke produseres fullt så mange musikkvideoer innen, så det er alltid hyggelig å trekke frem nye tilvekster på området. Som denne låten med Frøydis Grorud […]». Arvid Skancke-Knutsen – Ballade.no, april 2020.

Musikkvideo til Happy Place (End of a Beautiful Story)

«Den konservatorieutdannede Grorud er en særegen jazzsaksofonist og fløytist med et sterkt lyrisk og melodisk uttrykk. I høst (2012 red.anm.) ga hun ut det Bugge Wesseltoft-produserte albumet “Melting sound” til overstrømmende kritikker. Musikken er i grenselandet mellom moderne lyrisk jazz, klassisk og folkemusikk og stemningene spenner fra det helt vare og glassklare til det heftige, pulserende og improviserende.» Victoria – Nasjonal Jazzscene 2013.

Frøydis Grorud og Trude Kristin Klæboe

Bilde: Morten Bjerk

Duoen, som består av Frøydis Grorud (saksofon og fløyte) og Trude Kristin Klæboe (sang og piano), er to damer som utfyller hverandre perfekt i musikalsk harmoni. De spiller og improviserer seg – bokstavelig talt – gjennom de vakreste sangene du kan tenke deg, både med og uten vokal.

Musikkvideo til aktuelt album sensommer 2020

Sammen har de gjort seg bemerket ikke bare i lukkede arrangementer, bryllup og begravelser, også har de lyst opp større musikkfestivaler og eventer med sitt musikalske og personlige nærvær. Duoen har også vært på turné med Trygve Skaug, og har et fast samarbeid med Christian Ingebrigtsen.

Duoen er tidsaktuell igjen, og har nylig spilt inn sitt andre album, sammen med gjestemusiker Per Einar Watle. Albumet kommer ut sensommeren 2020. Musikkvideoen til høyre gir en liten forsmak av albumet.

Det Originale Beat for Beat-bandet

Musikkvideoen til Plan Beat

I 20 år har det originale Beat for Beat-bandet lystret opp minnerike fredagskvelder, og snart vil bandet, ledsaget av de fantastiske vokalistene Julie Dahle Aagård og Odd René Andersen, turnere i Norge. Bandet spiller klassikere og nye låter på deres egen måte. 

Ved siden av Frøydis på saksofon og tverrfløyte består bandet av bassist Erik Anti, trommeslager Ole Petter Hansen Chylie, pianist og organist Trond Lien, og den nye gitaristen Per «Persen» Einar Watle.

Lik og følg med på bandet på Facebook!

Vintermåne

Bilde: Morten Bjerk

Vintermåne (etablert 1997) er en norsk folkemusikkgruppe, bestående av Anne Gravir Klykken, vokalist, Frøydis Grorud på saksofoner og fløyte, og Torjus Vierli på piano og synthesiser. Vintermåne finner sitt repertoar i den norske folkemusikken, spesielt fra Telemark. Repertoaret omfatter salmer, julesanger, religiøse og mer tradisjonelle folketoner. Vintermåne har samarbeidet med musikere som Odd Nordstoga og Knut Buen, og inkluderer gjerne flere instrumenter på sine konserter.

Vintermåne har hatt tradisjon for årlige konserter i førjulstiden, i tillegg til andre arrangementer, og trioen har så langt utgitt fire album: Vintermåne (2002), Søde Julenat (2005), Skolesangboka (2009), og Sut (2018). I tillegg har trioen reist på skolekonsertturné rondtom i det ganske land med Skolesangboka, i regi av Rikskonsertene (Den kulturelle skolesekken).

Blåsang

Bilde: Morten Bjerk

Frøydis Grorud og Anne Gravir Klykken har spilt sammen i folkemusikk- og jazztrioen Vintermåne siden 1997. Begge har sin utdanning fra Agder Musikkonservatorium og Høgskolen i Sørøst-Norge, Institutt for folkekultur.

Anne har gitt ut de to soloalbumene Husk op i ring (2000) og Jeg har vel ingen kjærere (2013). I tillegg har hun gitt ut fire plater med Vintermåne og utgivelser i samarbeid med Iver Kleive, Knut Buen og Bugge Wesseltoft. Anne spiller også i perkusjonsensembelet Klykken/Bjerck/Norbakken.

Blåsang på festival Ælj i solnedgang

Duoprosjektet Blåsang startet opp som et masterprosjekt i tradisjonskunst ved Høgskolen i Sørøst-Norge. I de siste åra har damene arbeidet med samspill, arrangering, tonefargelegging og improvisasjoner over gamle opptak gjort fra 1911 (fonograf) og fram til i dag.  I hovedsak er kildene tradisjonsbærere fra Telemark og Buskerud. Med to melodiførende instrumenter tar Blåsang lytterne med inn i stemninger, beskrivende musikalske drag og i et rytmisk driv som vekker assosiasjoner til svunnen tid samtidig med at nyskapende elementer danner grunnlag for utforming av musikken.

Blåsang turnerer for tiden i Drammen kommune med prosjektet «Folkemusikkteamet» i regi av Den kulturelle skolesekken.

Frøydis Grorud og Torun Eriksen

Skjermdump: Espen Mjøn

Torun og Frøydis har spilt sammen i snaue 20 år, lagt plate sammen og bidratt på hverandres album. Sammen har de spilt flere turnéer i Tyskland, spilt på den store internasjonale jazzscenen North Sea Jazz i Nederland, har i mange år hatt en årlig julekonsert på jazzklubben Herr Nilsen i Oslo, og spiller hyppig sammen ved ulike tilstelninger i deres hjemfylke Telemark.

«[…] Torun Eriksens ledige, men plasseringssikre vokalomgang med rytmikk og harmonikk en sann lise for øret […]». Terje Mosnes – Jazz i Norge, om en av de siste soloalbumene til Torun.

NRK Telemark

«[…] Torun Eriksen og Frøydis Grorud sitt felles prosjekt med både julemusikk så vel som sanger av Lars Martin Myhre, Geir Holmsen, Joni Mitchell og Torun Eriksen selv. Fellesnevner er at de fremføres i lavmælt jazzdrakt og med norske tekster.» NTB i Vårt Land, om deres album ‘Sanger om glede og fred’.

I tidligere år samarbeidet Torun og Frøydis sammen med Lars Andreas Aspesæter (pianist i Beat for Beat) i et samarbeid ved navn Gyng.

Frøydis Grorud og Ulf Nilsen

Når Frøydis spiller med Ulf på piano eller orgel flettes klassisk, jazz og folkemusikk sammen på en sømløs og vakker måte. Ulfs sterke musikalitet og fantastiske gehør gjør at han kan spille så mye mer enn kun klassisk musikk, og deres konserter er alltid et eventyr og en reise gjennom stilarter.

Ulf Nilsen er kjent som organist, pianist og cembalist, utdannet ved Norges musikkhøgskole. Han har siden 1996 praktisert som kantor ved Lovisenberg kirke i Oslo.

Frøydis og Ulf har spilt inn ett album så langt, ved navn Psalmfulness (2015) med elleve kjente og kjære melodier fra salmeboken. Mot slutten av 2019 var de spesielt invitert til Det kongelige slott i forbindelse med statsbesøket til den slovenske presidenten Borut Pahor. De fikk spille for en forsamling eminente gjester, deriblant Kongen, Dronningen, og en rekke av deres venner og bekjente.

Påske 2020 gjennomførte de også en uformell opptaksdag i Lovisenberg kirke, med som resultat denne spillelisten som er tilgjengelig på YouTube.

Trio de Janeiro

Trio de Janeiro består av Tom Lund, Anne-Marie Giørtz og diverse gjestemusikere, deriblant Frøydis, men også Sveinung Hovensjø, Kenneth Ekornes, Birger Mistereggen). På repertoaret står det som alltid elegant brasiliansk bossa nova, samba og choro. Det er «den typisk brasilianske aroma av rufsete sjarm og lekende omtrentlig nøyaktighet» som står i høysetet.

Gruppen ble under musikalsk ledelse av Lund raskt populært på klubber i Oslo, samt deltok ved en rekke festivaler og med mange opptredener i radio og TV. Trioen har helt fra starten hatt med seg en rekke gjesteartister, og den brasilianske perkusjonisten Celio de Varvalho har ofte vært med på å forsterke båndene til musikkens utgangspunkt. Frøydis har vært et fast innslag i trioen siden 1998.

Frøydis Grorud og Trond Lien

Frøydis og Trond er for det norske folk godt kjent gjennom bandet i Beat for Beat på NRK, hvor Frøydis spilte saksofon og Trond tangenter samtidig som han var kapellmester. Hver for seg har de også bidratt på utallige album og konserter for artister som Oslo Gospel Choir, Carola, Secret Garden, Torun Eriksen blant noen, og Frøydis Grorud har de siste årene har stor suksess med sine soloutgivelser.

Etter å spilt sammen på TV i over et tiår bestemte de seg for å lage en plate sammen: albumet «Fra hjerte til hjerte», som inneholder hjertesanger – sanger som står dem nært, og som betyr mye for dem personlig.

I de siste årene har Frøydis og Trond vært faste musikere i juleturnéen Julenatt, som hver vinter spiller flere titalls konserter i større deler av Norge. Også har de musikalsk ledsaget nye landsmenn ved en rekke statsborgerseremonier i regi av FYLKE/KOMMUNE. De er aktuelle med en turné i 2020 med det orginale Beat for Beat-bandet.

Julenatt

Frøydis har sammen med Trond Lien vært faste musikere og bidragsytere til den årlige julekonsertserien Julenatt. Denne tradisjonsrike konserten legger også i år ut på en omfattende turné i førjulstiden, Hvert år skaper de sammen med en rekke kjente sangere varm julestemning i kirker over store deler av landet. For billetter, se www.julenatt.org. Se også https://www.facebook.com/julenatt 

Tidligere Julenatt-konserter:

Frøydis inviterer…

Bilde: Morten Bjerk

Frøydis Inviterer… er et musikalsk konsept jeg var med å starte i Drammens teater for ca 10 år siden. Der ble det arrangert varierte konserter ukentlig over flere år, og musikere, duoer, trioer, kor, band og grupper besøkte teaterets foaje til hyggelige konserter fylt av varme og godstemning.

Nå tar jeg altså dette konseptet videre til hjembyen min Skien og Ibsenhuset, hvor jeg inviterer et variert knippe musikalske gjester med røtter og historie i Telemark, unge talenter, band, solister og andre spennende gjester til musikalsk og forfriskende samspill!